A szibériai boróka gyümölcsei
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Juniperus Sibirica Gyümölcs
A szibériai boróka a Cupressaceae családba tartozó, az északi féltekén széles körben elterjedt tűlevelű cserje. Vörösesbarna kéreggel rendelkező, terjedő cserje, amely akár 18 méter magasra is megnő. Termése bogyószerű toboz, amely érés előtt zöld, majd érés közben lilásfekete színűvé válik. A bogyók 18 hónap után érnek be, és kék viaszos bevonattal rendelkeznek. Általában húsosak és egyetlen magot tartalmaznak. Gyakran használják savanyú káposzta, töltelékek és zöldségpogácsák ízesítésére.
A borókabogyót a gyógynövénygyógyászatban és házi gyógyszerként is gyakran használják. Különösen hatékonyak az emésztési zavarok, valamint a vese- és hólyagproblémák kezelésében. A teljesen érett gyümölcsök nagyon aromásak és erős fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkeznek. Hólyaghurut, emésztési zavarok, krónikus ízületi gyulladás, köszvény és reuma kezelésére használják. A bogyók nyersen fogyaszthatók vagy teát készíthetünk belőlük, de nem ajánlott nagy mennyiségben fogyasztani, mivel a húgyutak irritációját okozhatják.
A bogyókból külsőleg hígított illóolajat használnak, amely enyhén melegítő hatással van a bőrre, és úgy tartják, hogy elősegíti a salakanyagok eltávolítását a bőr alatti szövetekből.