Áfonya áfonya
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Áfonya, Vaccinium Myrtillus
A fekete áfonya egy Észak-Európában őshonos, lombhullató, körülbelül 50 cm-es erdei cserje, amely az áfonyafélék családjába tartozik, és áprilistól júniusig virágzik apró fehér virágaival. A termések apró, sötétkék, ehető bogyók, amelyek az áfonyával rokonok. A középkor óta használják gyógyászati célokra, a levüket pedig hagyományosan vászon és papír festésére használták. Ma egy sor egészségügyi előnnyel hozzák őket összefüggésbe, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésétől kezdve a vércukorszint csökkentésén át bizonyos rákos megbetegedésekig és a látás javításáig.
A legtöbb bogyós gyümölcshöz hasonlóan az áfonya is gazdag tápanyagokban. A klasszikus áfonyához hasonlóan körülbelül 85% vizet és viszonylag nagy mennyiségű mangánt, valamint C- és K-vitamint tartalmaz. Különösen ismertek magas antioxidáns-tartalmukról, amelyek védik a szervezetet a szabad gyökökkel és a betegségekkel szemben. A bogyók, köztük az áfonya, bizonyítottan a legmagasabb antioxidáns-tartalmú élelmiszerek közé tartoznak. Ezektartalmaznaktanninokat és karotinoidokat. A bab kivételes hatással van a szervezetre. javítja az erek rugalmasságát és áteresztőképességét, felhasználásra talál hasmenéses betegségekben, mivel elősegíti a bélfertőtlenítést és gyulladáscsökkentő hatású.
Úgy vélik, hogy a flavonoidok csoportjába tartozó antociánok, amelyekerős antioxidánsok, gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, felelősek e bogyós gyümölcsök legtöbb egészségügyi előnyéért. Az áfonya áfonya képes javítani a látásfunkciókat. Népszerű természetes gyógymód, amelyet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjének csökkentésére használnak. csökkenthetik a vérnyomást, hozzájárulhatnak a megfelelő koleszterinszinthez és segíthetnek a vérrögök kialakulásának megelőzésében, ezáltal javítják a szív egészségét. Emellett javíthatják az agyműködést.
A legtöbb bogyós gyümölcshöz hasonlóan az áfonya is gazdag tápanyagokban. A klasszikus áfonyához hasonlóan körülbelül 85% vizet és viszonylag nagy mennyiségű mangánt, valamint C- és K-vitamint tartalmaz. Különösen ismertek magas antioxidáns-tartalmukról, amelyek védik a szervezetet a szabad gyökökkel és a betegségekkel szemben. A bogyók, köztük az áfonya, bizonyítottan a legmagasabb antioxidáns-tartalmú élelmiszerek közé tartoznak. Ezektartalmaznaktanninokat és karotinoidokat. A bab kivételes hatással van a szervezetre. javítja az erek rugalmasságát és áteresztőképességét, felhasználásra talál hasmenéses betegségekben, mivel elősegíti a bélfertőtlenítést és gyulladáscsökkentő hatású.
Úgy vélik, hogy a flavonoidok csoportjába tartozó antociánok, amelyek
Az áfonyabogyó felhasználásán kívül az áfonya leveléből főzetet is készíthetünk, amely segít a vér koleszterinszintjének csökkentésében, húgyúti fertőzésekre vagy szájöblítésre és pozitív hatással van a bőrbetegségekre, például a pikkelysömörre. A fekete áfonya a natúrkozmetikumokban is jelentős szerepet játszik, ahol helyreállító krémek, hajnövesztő samponok, balzsamok és maszkok összetevője.
A fekete áfonya védi, táplálja, erősíti, ragyogtatja és szépíti a bőrt. Tonikusként és összehúzószerként hat. Erős antioxidánsok, különösen az antocianinok, segítenek megvédeni a bőrt az UVA sugaraktól. Ezek az áfonyák hozzájárulnak az életerős, ragyogó, puha, rugalmas és feszesebb bőrhöz. Segítenek csökkenteni a finom ráncok megjelenését. Minden bőrtípus számára alkalmasak, és különösen az érzékeny és érett bőr értékeli őket.
A fekete áfonya védi, táplálja, erősíti, ragyogtatja és szépíti a bőrt. Tonikusként és összehúzószerként hat. Erős antioxidánsok, különösen az antocianinok, segítenek megvédeni a bőrt az UVA sugaraktól. Ezek az áfonyák hozzájárulnak az életerős, ragyogó, puha, rugalmas és feszesebb bőrhöz. Segítenek csökkenteni a finom ráncok megjelenését. Minden bőrtípus számára alkalmasak, és különösen az érzékeny és érett bőr értékeli őket.