Avokádó
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Persea gratissima, persea americana
Az avokádó a körtefa nevű fa gyümölcse. Az avokádó színe a sötétzöldtől a feketéig terjed, húsa jellegzetesen zöld, és a szuperélelmiszerek erős képviselője, mivel rengeteg antioxidánst tartalmaz. Az érett avokádó húsa könnyen kenhető, az ehetetlen sötétbarna mag pedig körülbelül 3 cm átmérőjű. A gyümölcshús A-, C-, B-, K-, E-vitamint és olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kálium, a magnézium és a mangán. Az avokádónak magas K-vitamin-tartalma miatt pozitív hatást tulajdonítanak a csontritkulás kezelésében. Az avokádónak magas a rost- és béta-szitoszterintartalma is, amely elsősorban a vér koleszterin- és trigliceridszintjét csökkenti. Az avokádóban található anyagok a magas vérnyomás támogató kezelésében is szerepet játszhatnak. A hagyományos mexikói konyhában az avokádóból készül a híres guacamole. A kozmetikai termékekben az avokádót krémekben, arcmaszkokba és kondicionálókba használják.
A közelmúltban egyre több szó esik az avokádó héjának és magjának feldolgozásáról is, amelyekről kiderült, hogy olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek potenciálisan felhasználhatók alacsony mellékhatású gyógyszerek előállítására, különösen az Alzheimer-kór elleni gyógyszerek előállítására.
A közelmúltban egyre több szó esik az avokádó héjának és magjának feldolgozásáról is, amelyekről kiderült, hogy olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek potenciálisan felhasználhatók alacsony mellékhatású gyógyszerek előállítására, különösen az Alzheimer-kór elleni gyógyszerek előállítására.