Chilipaprika
Osztályozás:
A Kaliforniai Egyetem tudósainak új tanulmánya szerint a chilipaprikát először Mexikóban termesztették i.e. 7.500 körül.
A chilipaprikának több mint 200 fajtája ismert. A különböző fajták színe is eltérő - a sárgától a mélyvörösig. Nem minden chili csípős. Azok, amelyek csípősek, magas kapszaintartalmúak. Ez a vegyület főként a magokban koncentrálódik.
A chili, amely nagy mennyiségű C-vitaminnal és antioxidánsokkal, büszkélkedhet, segít megelőzni a civilizációs betegségeket, köztük egyes rákos megbetegedéseket és a gyomorfekélyt. A piros fajták, amelyek jellemzően magas béta-karotin és provitamin A tartalmúak, állítólag erősítik az immunitást és elősegítik a nyálkahártya egészséges működését.
A chilipaprikának több mint 200 fajtája ismert. A különböző fajták színe is eltérő - a sárgától a mélyvörösig. Nem minden chili csípős. Azok, amelyek csípősek, magas kapszaintartalmúak. Ez a vegyület főként a magokban koncentrálódik.
A chili, amely nagy mennyiségű C-vitaminnal és antioxidánsokkal, büszkélkedhet, segít megelőzni a civilizációs betegségeket, köztük egyes rákos megbetegedéseket és a gyomorfekélyt. A piros fajták, amelyek jellemzően magas béta-karotin és provitamin A tartalmúak, állítólag erősítik az immunitást és elősegítik a nyálkahártya egészséges működését.