Menankinon-7
Osztályozás:
Egyéb nevek:
MK-7
A menankinon-7 (MK-7) a K2-vitamin egyik zsírban oldódó formája. A K2-vitamin számos rokon formát tartalmaz, amelyek főként a molekula oldalláncaiban lévő izoprenilcsoportok számában különböznek. A menankinonokat MK-val jelöljük, az izoprénegységek számát jelző számjegyekkel, így mutatva meg, hogy milyen hosszú a lánc. Ha 7 ilyen egység van, akkor K2-7-nek (MK-7) nevezik.
A hosszú láncú K2-7-vitamint és a másik három típust, az MK-8, MK-9 és MK-10-et a bélben lévő baktériumok termelik. A legjobb forrása ennek a vitaminnak a natto, egy hagyományos japán étel. Ezenkívül megtalálható az erjesztett élelmiszerekben és az élesztőalapú élelmiszerekben, például a szója erjesztése során, amelyhez a Bacillus subtillis baktériumot használják.
Kutatások kimutatták, hogy a K2-7 jobb biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik, mint más formái - vagyis könnyebben felszívódik a szervezetben. Amellett, hogy ez a K-vitamin biológiailag legaktívabb formája, hosszabb ideig, körülbelül 72 órán át marad a szervezetben. Más formák, mint például az MK-4, csak néhány órán át maradnak a szervezetben.
Hosszabb ideig tartó bevitel esetén az MK-7 magasabb szinten halmozódik fel, mint a K-vitamin más formái. Ez az oszteokalcin jobb karboxilációjához vezet, ami az egészségesebb csontok és artériák egyik alapvető folyamata. Megelőző hatása van a csontok elvékonyodása (csontritkulás) ellen. Megakadályozza a kalcium felhalmozódását az artériák falában (az erek meszesedése) azáltal, hogy megtisztítja az artériákat ezektől a lerakódásoktól. Segíthet csökkenteni a görcsök gyakoriságát és intenzitását.
A hosszú láncú K2-7-vitamint és a másik három típust, az MK-8, MK-9 és MK-10-et a bélben lévő baktériumok termelik. A legjobb forrása ennek a vitaminnak a natto, egy hagyományos japán étel. Ezenkívül megtalálható az erjesztett élelmiszerekben és az élesztőalapú élelmiszerekben, például a szója erjesztése során, amelyhez a Bacillus subtillis baktériumot használják.
Kutatások kimutatták, hogy a K2-7 jobb biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik, mint más formái - vagyis könnyebben felszívódik a szervezetben. Amellett, hogy ez a K-vitamin biológiailag legaktívabb formája, hosszabb ideig, körülbelül 72 órán át marad a szervezetben. Más formák, mint például az MK-4, csak néhány órán át maradnak a szervezetben.
Hosszabb ideig tartó bevitel esetén az MK-7 magasabb szinten halmozódik fel, mint a K-vitamin más formái. Ez az oszteokalcin jobb karboxilációjához vezet, ami az egészségesebb csontok és artériák egyik alapvető folyamata. Megelőző hatása van a csontok elvékonyodása (csontritkulás) ellen. Megakadályozza a kalcium felhalmozódását az artériák falában (az erek meszesedése) azáltal, hogy megtisztítja az artériákat ezektől a lerakódásoktól. Segíthet csökkenteni a görcsök gyakoriságát és intenzitását.