Moringa oleodendron
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Moringa oleifera, Moringa Pterygosperma, Tormafa, Benzolive, Kelor, Kelor, Stick fa
Moringa egy lombhullató fa, amely a Himalájából származik, ahonnan Arábiába, Afrikába és Madagaszkárra terjedt el. A Moringa egy kiváló növény, amely a leveleitől kezdve a gyökerein, rizómáin át a virágáig mindenre felhasználható. Afrikában gyakran fogyasztják, és hagyományos ételként salátákban és mártásokban is megtalálható. Moringa C-vitamint, kalciumot, káliumot és antioxidánsokat tartalmaz. A hüvelyek részét képező magok nagy mennyiségű olajat tartalmaznak, amelyet a főzéshez használnak, valamint kozmetikai termékek részét képezik. A Moringa valóban széles spektrumú gyógynövény. Fájdalomcsillapításra, felső légúti megbetegedésekre használják, virágai pedig élénkítő és afrodiziákum hatásúak.
A moringa levelei számos vitamin és ásványi anyag gazdag forrásai, ezért használják a hagyományos gyógyászatban. Tartalmaznak fehérjét, vasat, magnéziumot, A-, C-, B2- és B6-vitamint. magas antioxidáns-tartalommal rendelkeznek, az antioxidáns C-vitamin mellett béta-karotint és kvercetin is tartalmaznak. A szárított levelekből por vagy kapszula formájában étrend-kiegészítőket állítanak elő. A levelek segíthetnek a vércukorszint és a koleszterinszint csökkentésében. A levelek szintén jótékonyan hatnak az egészségre, és bár kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint a levelek, kiváltképp gazdagok C-vitaminban. A levelek, a hüvelyek és a magok gyulladáscsökkentő hatásúak.
A kb. 1 cm nagyságú moringamagok kiváló zsírsavforrás. Olajat és kivonatot nyerünk belőlük. A mag fő összetevője az olaj, amely a mag tömegének mintegy 37%-át teszi ki. Az olajon kívül a magnak magas, átlagosan 31%-os fehérjetartalma van. A népi gyógyászatban a magokatgyomorfájdalom, fekélyek kezelésére, a látás javítására, ízületi fájdalmakra és a megfelelő emésztés elősegítésére használják. Emellett elősegítik a szív egészségét.
A moringamag-kivonat fontos C-vitamin-, E-vitamin- és ásványi anyagforrás. Jó antimikrobiális aktivitással rendelkezik számos fertőzést okozó baktériumtípus ellen. erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek csökkentik az öregedéssel és a rákos megbetegedésekkel összefüggő oxidatív károsodást. Segít továbbá a bőr védelmében és a korai öregedés megelőzésében.
A moringa levelei számos vitamin és ásványi anyag gazdag forrásai, ezért használják a hagyományos gyógyászatban. Tartalmaznak fehérjét, vasat, magnéziumot, A-, C-, B2- és B6-vitamint. magas antioxidáns-tartalommal rendelkeznek, az antioxidáns C-vitamin mellett béta-karotint és kvercetin is tartalmaznak. A szárított levelekből por vagy kapszula formájában étrend-kiegészítőket állítanak elő. A levelek segíthetnek a vércukorszint és a koleszterinszint csökkentésében. A levelek szintén jótékonyan hatnak az egészségre, és bár kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint a levelek, kiváltképp gazdagok C-vitaminban. A levelek, a hüvelyek és a magok gyulladáscsökkentő hatásúak.
A kb. 1 cm nagyságú moringamagok kiváló zsírsavforrás. Olajat és kivonatot nyerünk belőlük. A mag fő összetevője az olaj, amely a mag tömegének mintegy 37%-át teszi ki. Az olajon kívül a magnak magas, átlagosan 31%-os fehérjetartalma van. A népi gyógyászatban a magokatgyomorfájdalom, fekélyek kezelésére, a látás javítására, ízületi fájdalmakra és a megfelelő emésztés elősegítésére használják. Emellett elősegítik a szív egészségét.
A moringamag-kivonat fontos C-vitamin-, E-vitamin- és ásványi anyagforrás. Jó antimikrobiális aktivitással rendelkezik számos fertőzést okozó baktériumtípus ellen. erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek csökkentik az öregedéssel és a rákos megbetegedésekkel összefüggő oxidatív károsodást. Segít továbbá a bőr védelmében és a korai öregedés megelőzésében.