Szteviol glikozidok
Osztályozás:
A szteviol glikozidok közé tartozik a szteviozid, a szeviolbiozid és a rebaudiosid, amelyek a Stevia rebaudiana cserje leveleiben találhatók. Ezek biztosítják a sztívia édes ízt, amely többször édesebb, mint a cukor. Bár a stevia legtisztább formájában, steviol-glikozidok fogyasztásakor előfordulhat keserű utóíz. Ezek nem energiaforrásként szolgálnak a szervezet számára. Előnyük, hogy nem okoznak fogszuvasodást, nem befolyásolják a magzat fejlődését a terhesség alatt, és nem okoznak genetikai mutációkat.
A vércukorszint szabályozására képes. A cukorbetegek vagy a szénhidrát-szabályozott diétán lévők számára ideális helyettesítője a normál cukornak, mert édes ételeket ehetnek anélkül, hogy aggódniuk kellene a cukorbetegség szövődményei miatt. A Stevia kevés kalóriát tartalmaz, és fajtájától függően 40-300-szor édesebb, mint a cukor, ami azt jelenti, hogy az emberek fogyaszthatnak belőle készült édes termékeket anélkül, hogy a szénhidrátokból származó kalóriákat bevinnék. Szteviozidtartalmának köszönhetően ellazítja az vérereket, fokozza a vizeletürítést és megkönnyíti a nátrium kiválasztását a szervezetből. A steviol-glikozid előnye, hogy csökkenti az étvágyat és segíti az emésztést. Egyeseknél pozitívan befolyásolhatja a pattanások kialakulását.
A vércukorszint szabályozására képes. A cukorbetegek vagy a szénhidrát-szabályozott diétán lévők számára ideális helyettesítője a normál cukornak, mert édes ételeket ehetnek anélkül, hogy aggódniuk kellene a cukorbetegség szövődményei miatt. A Stevia kevés kalóriát tartalmaz, és fajtájától függően 40-300-szor édesebb, mint a cukor, ami azt jelenti, hogy az emberek fogyaszthatnak belőle készült édes termékeket anélkül, hogy a szénhidrátokból származó kalóriákat bevinnék. Szteviozidtartalmának köszönhetően ellazítja az vérereket, fokozza a vizeletürítést és megkönnyíti a nátrium kiválasztását a szervezetből. A steviol-glikozid előnye, hogy csökkenti az étvágyat és segíti az emésztést. Egyeseknél pozitívan befolyásolhatja a pattanások kialakulását.
Az antioxidánsok gazdag forrása miatt ideális kiegészítő számos betegség megelőzésére. Csökkenti az LDL-koleszterinszintet és a triglicerideket. Csökkenti a baktériumok képződését a szájban, így alkalmas a fogkrémek és szájöblítők adalékanyagává teszi. Hasznos az olyan bőrproblémák ellen, mint az ekcéma és a bőrgyulladás.