Vörös élesztő rizs
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Monascus purpureus
A vörös élesztő rizs egy természetes termék, amelyet az ázsiai hagyományos gyógynövényszakértők körülbelül Kr. u. 800 óta használnak. A vörös élesztő rizs a vörös élesztő (Monascus purpureus) fehér rizzsel történő erjesztésével készül, és a főzés során általában az ételek színének és ízének fokozására használják. A vörös élesztő rizs egy olyan erjesztett rizsfajta, amelyet egy bizonyos penészgombafaj, a Monascus ruber vagy Monascus purpureusA vörös élesztő rizs szájon át szedhető étrend-kiegészítőként is kapható. A vörös élesztőrizs olyan vegyületet tartalmaz, amely segít a koleszterinszint csökkentésében. Az egyik vegyület monacolin K, ugyanaz az összetevő, amely a vényköteles koleszterinszint-csökkentő gyógyszerben is megtalálható. Ezenkívül segíthet a metabolikus szindróma kezelésében. A metabolikus szindróma olyan tünetek csoportja, amelyek növelik a krónikus betegségek, például a szívbetegség, a cukorbetegség és a stroke kockázatát..